Арменска Апостолическа Православна Църква - Сурп Аствадзадзин - Русе

     Нашата църква

 Начало
 Нашата църква 
 Отец Дирайр
 Арменската  Литургия
 Галерия
 Църковно  настоятелство
 Новини
 Съобщения
 Любопитно
 Нашата история
 Контакти
 Полезни връзки
 Дарения
 Търсене  
 Аревиг       Календар

Февруари 2019
 
ПВ СЧП С Н
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 Организации в Русе

 АБД ХОМ
 Хоменътмен
 Парекордзаган
 ТФ Ахтамар
 АМО Севан
 Читалище ПолезноНовини
     
АРМЕНСКИ ПРАЗНИЦИ И ДЕЛНИЦИ
02 Ноември 2010
 

Фотоизложба на Юлиан Ангелов

 

София, 10-19 ноември 2010 г.

Художествена галерия

ул. „Симеон Велики” 35

 

От 10 до 19 ноември тази година в Художествена галерия – град Силистра фотографът Юлиан Ангелов ще представи поредната си, тринадесета, фотографска изложба – „Арменски празници и делници”. Целта на изложбата е да покаже културното многообразие и дълбочината на арменските традиции и култура по българските земи.

 

            „Арменски празници и делници” е фотографски разказ, заснет в продължение на дълги месеци из различни градове в България, където има арменски общности. Изложбата съдържа около 30 фотоса (с размер 40 на 60 см) на празненства и църковни служби, портрети на български арменци, сцени от ежедневието и бита на арменците в България. Всяка една фотография е подбрана измежду десетки или стотици други подобни и е подчинена на цялостната философия на събитието – да представи различните страни на арменството в България чрез един изцяло художествен похват.

 

В изложбата няма да видите познати лица на известни арменци, защото за тях и техните професионални успехи се знае всичко. Точно обратното – в „Арменски празници и делници” ще се срещнете с обикновените хора от Шумен, Силистра, Пловдив, Варна, Добрич и др., които имат своите ежедневни грижи и радости. И които носят спомена за тяхната почти непокътната и едновременно и близка до българските традиции, а в същото време и така непозната, култура и начин на живот.

 

Фотографиите са отпечатани на платно – материал, който прави така, че цялостното усещане за „Арменски празници и делници” е различно от това на повечето фотографски изложби и се доближава до ефекта от разглеждане на живописни платна.

 

„Арменски празници и делници” се осъществява под патронажа и с моралната подкрепа на Министерството на културата на Република България и на Посолството на Република Армения в България, както и е реализирана благодарение на помощта на „Уникредит Булбанк”.

 

Изложбата ще бъде показана първо в галерия „Средец” към Министерството на културата на Република България в София, а след това започва да обикаля и другите градове в България, където има арменски общности. Именно Силистра е и първата й спирка след София. Поради вече заявения интерес, има голяма вероятност след това да „пътува” и в Армения и други страни.

 

В посочения линк във Фейсбук, също така, може да видите и страницата на Юлиан Ангелов „Арменците в България”:   http://www.facebook.com/pages/manage/#!/pages/ARMENCITE-V-BLGARIA/149166978455957

 

Арменски празници и делници е само първата стъпка към реализирането на мащабен фотографски проект за арменците в България, чиято цел е да се издадат луксозни и с изключително добра полиграфия, предпечат и печат фотографски книги за историята, отделните аспекти на традиционната култура и религиозните паметници на арменската общност в България. Поради сериозността на начинанието, за реализацията му са необходими огромни средства и всяка идея за финансово подпомагане на този проект би била посрещната с радост.

 

Юлиан Ангелов, see@mustseebulgaria.com

 

 

автор: Юлиан Ангелов
Няма намерени статий за търсения период.

  Избери още статии
 
    © 2006 АЦН - Русе