Арменска Апостолическа Православна Църква - Сурп Аствадзадзин - Русе

     Нашата църква

 Начало
 Нашата църква 
 Отец Дирайр
 Арменската  Литургия
 Галерия
 Църковно  настоятелство
 Новини
 Съобщения
 Любопитно
 Нашата история
 Контакти
 Полезни връзки
 Дарения
 Търсене  
 Аревиг       Календар

Май 2019
 
ПВ СЧП С Н
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 Организации в Русе

 АБД ХОМ
 Хоменътмен
 Парекордзаган
 ТФ Ахтамар
 АМО Севан
 Читалище ПолезноНовини
     
Черни карамфили предизвестяват убийството на армеснкия журналист
18 Март 2012
 

 Премиерата на книгата на Хрант динк "Два близки народа, два далечни съседа: Армения - Турция" събра десетки арменци и гости.

Арменският дом на културата  на улица „Дондуков - Корсаков” се напълни в петък вечерта. Хора от различни възрасти се събраха за русенската премиера на книгата на застреляния в Истанбул журналист Хрант Динк.  Силно впечатление правеше присъствието на много млади хора и деца, които очевидно с интерес проследиха твърде сериозната тема, която е разгърната в първата и единствена книга за журналиста. Със сигурност от това младо присъствие и участие са останали впечатлени и гостите – председателят на общинския съвет Васил Пенчев, заместникът на областния управител Веско Маринов  и двамата зам.кметове – Иван Григоров и Страхил Карапчински, които на финала на представянето връчиха поздравителни адреси. Сред публиката бяха и началникът на русенския Държавен архив Йордан Борисов и лидерите на ВМРО Искрен Веселинов и Стефан Бучаков.

След молитвата, отслужена от отец Дирайр, председателят на русенския клон на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган” д-р Бохос Гаржарян направи кратко експозе върху книгата на Хрант динк, която е издадена след неговата трагична кончина. Д-р Гаржарян припомни, че Динк е бил редактор на двуезичния турско-арменски седмичник „Агос” /Бразда/ и справедливо е смятан за най-известния арменски глас на Турция в чужбина. Заради статиите си за геноцида на Османската империя срещу арменците през 1915 г. си навлича гнева на националистите. На 19 януари 2007 г. Динк е застрелян посред бял ден пред офиса на вестника в Истанбул от 17 годишния краен турски националист Огюн Самаст. На погребението  на журналиста стотици хиляди души протестират против убийството, като скандират „Ние сме арменци” и „Ние всички сме Хрант Динк”.

Младежи от русенската организация прочетоха откъси от книгата на хрант Динк. Отговорният редакторна вестник „Парекордзагани Цайн” Хрипсиме Ерниасян показа кадри от премиерата на изданието в Пловдив, в което е взела участие и вдовицата на Динк – Ракел. Ерниасян припомни и оснвните тези в книгата, която съдържа статии и студии на автора, писани по проект на турското външно министерство. В тях Динк прави анализ на исторически сложените нелесни взаимоотношения между Турция и Армения и призовава да се отворят пътищата на помирение между двата народа и да се създадат добросъседски отношения между двете държави. Заедно с това той предупреждава чуждите страни – т.нар. Велики сили, да не подклаждат дебата за геноцида, тъй като при всички случаи това се отразява негативно най-вече върху обикновените арменци, които живеят на териотирята на Турция. Самият Хрант Динк не крие своята двойствена идентичност – „Аз съм гражданин на република Турция, но аз съм роден арменец”, заявява той, като обяснява: „Макар и да живеем в Турция, ние представляваме част от арменския свят и обратното”.

Дни преди фаталния изстрел, покосил Хрант Динк, пред вратата на дома си той намира букет от черни карамфили – знак, че предстои убийство, разказа Хрипсиме Ерниасян. Тя поясни, че преводът на български на книгата на журналиста, е четвърти поред – преди това текстовете, написани на турски, са преведени на френски, арменски и немски, в момента се подготвя и втора книга на Динк.

 
  

автор: Нели Пигулева, в. "Утро"
Няма намерени статий за търсения период.

  Избери още статии
 
    © 2006 АЦН - Русе