Арменска Апостолическа Православна Църква - Сурп Аствадзадзин - Русе

     Нашата църква

 Начало
 Нашата църква 
 Отец Дирайр
 Арменската  Литургия
 Галерия
 Църковно  настоятелство
 Новини
 Съобщения
 Любопитно
 Нашата история
 Контакти
 Полезни връзки
 Дарения
 Търсене  
 Аревиг       Календар

Май 2019
 
ПВ СЧП С Н
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 Организации в Русе

 АБД ХОМ
 Хоменътмен
 Парекордзаган
 ТФ Ахтамар
 АМО Севан
 Читалище ПолезноАрменско Физкултурно Дружество "ХОМЕНЪТМЕН"   Скаутското дружество в Русе е учредено на 25 юни 1921 г. Негови първи ръководители са: Вартан Вартанян, Мушех Хайрабедян, Хайк Самуйлян. Средства се набират от дарения и членски внос. Изградено е като спортно дружество. Заедно с физическото възпитание и укрепване на спортния ентусиазъм на членовете си, то засилва дейността си за развиване у младежите на чувство за дълг, отговорност и чест, за дух на солидарност и взаимопомощ.

    Увеличавайки своите членове и разширявайки насоките на своята дейност ръководителите на дружеството се стремят да помогнат връзката между поколенията да не се прекъсне. Поради това като водачи са привлечени и някои от най-изявените личности в града: Бартев Чакърян, Вахарш Асадурян, Мелкон Бояджиян, Норайр Дюлгерян. Създаден е футболен клуб, започва издаването на в. “Арменски скаут”.

    Ръководни постове в дружеството са заемали: Вахаршак Асадурян, Саркис Гаржарян, Нубар Чакърян, Жирайр Хованесян, Саркис Бояджиян, Нерсес Христамян, Гарабед Татеосян, чиято памет се пази свято.

    След 9 септември 1944 г. дружеството е принудено да прекрати дейността си, а имуществото и архива му са конфискувани. Четирима от скаутските ръководители са изпратени като привърженици на национално-революционната партия “Ташнагцутюн” на заточение в Сибир. Между тях са търговецът Хартюн Мурадян и известният учител, поет и общественик Онник Паникян (Зармуни). Адвокатът Бартев Чакърян пък е заличен от списъка на адвокатите при Русенската адвокатска колегия, но по настояване на ръководството на новосъздадената арменска организация “Ереван”, Арменската Народна Община и Арменското Училищно Настоятелство в Русе това решение е отменено.

    На 21 декември 1991 г. ветерани възстановяват дейността на скаутското дружество. На следващия ден новите членове полагат клетва и се освещава новоушитото знаме. То е правоъгълно, двуцветно – синьо и червено. На лицевата страна е изписан девизът на ХОМЕНЪТМЕН: “Въздигни се и въздигни!”, а на обратната страна – лилия, символът на скаутското движение. Най-голям принос за възобновяването на арменското скаутско движение в Русе имат: Норайр Дюлгерян, Бохос Дереджиян, Левон Аведисян, Агоп Доланян, Саркис Артюнян, Саркис Гюрехян, Агоп Асадурян и др.

    Централното ръководство на Общоарменския скаутски съюз “ХОМЕНЪТМЕН” е в Бейрут, където се отпечатва и органа на съюза – сп. “Марзик”.

    Всички скаути по света независимо от националността си се поздравяват с: “Бъди готов! - Винаги готов!”.

  Ръководство на АФД “ХОМЕНЪТМЕН” - Русе

  • Саркис ХачикянПредседател


  • Месроп Артюнянзам . председател


  • Диана Артюнян


  • Манушак Хачикян


  • Люси Нишанян


  • Мари Бакърджиян


  • Анахид Хадавян


  Ръководството упорито работи за запазване на една изградена и запазена през годините и доказала ценността и необходимостта от съществуването и организация.    © 2006 АЦН - Русе